Selasa, Disember 06, 2011

Senaman Untuk Mencegah Kekenduran Payudara

Kebanyakan wanita akan mengalami kebingungan dan rasa malu akibat payudara yang kendur - khususnya wanita yang memiliki payudara yang besar. Graviti bumi adalah punca utama yang menarik payudara ke bawah apabila kita semakin tua, tetapi ia sebenarnya boleh berlaku pada bila-bila masa.

Payudara tidak mengandungi otot, hanya rangkaian ligamen dan tisu penyambung. Rangkaian ini adalah untuk memberi susu kepada bayi yang baru lahir. Selepas bayi menyusu akan melayukan tisu payudara, tetapi kulit di sekeliling payudara tidak akan mengendur, menyebabkan payudara terasa berat.

Peliknya, terbukti bahawa memakai coli tidak menghalang payudara dari mengalami kekenduran.

Beberapa penemuan saintifik mendapati bahawa memakai coli boleh meningkatkan kekenduran payudara kerana payudara bergerak dalam coli. Memakai coli yang tidak bersesuaian dengan saiz payudara juga adalah penyebab utama. Walau bagaimanapun memakai coli boleh membentuk payudara anda untuk kelihatan lebih baik ketika berpakaian.

Latihan berikut boleh mencegah payudara dari mengalami kekenduran:

A) PUSH-UPS (Tolakan Badan)

B) Senaman Regangan Tali (STRETCH BANDS)

Pada asasnya, sebarang senaman yang meningkatkan bahagian atas badan juga akan memberi manfaat kepada payudara anda. Apabila anda berjoging, pastikan anda memakai coli sukan yang baik.


AWAS!
Lantunan badan ke  atas dan ke bawah (melompat) dan aktiviti sukan yang lasak boleh memecahkan ligamen dalam payudara anda dan menjadikan payudara anda akan kendur lebih cepat.

AMARAN!
Mengurangkan berat badan juga akan membantu membentuk rupa payudara anda. Apabila lemak badan menurun beberapa bahagian tubuh badan kita juga akan mula mengendur, termasuk payudara.

TETAPI!
Jika anda terus melakukan senaman (seperti gambar di atas) dan menjadikan ia adalah aktiviti harian bagi anda ianya akan membantu anda untuk memperlahankan pengenduran payudara anda. Dan jangan terkejut walaupun usia mencecah usia 60tahun payudara anda masih lagi kelihatan cantik.
------------------------------------
TIPS UNTUK REMAJA!
Urutan payudara anak dara dan masih perawan (belum berkahwin) selalunya mempunyai payudara yang tegang kecil dan putingnya tidak kelihatan menonjol walau dalam keadaan ghairah sekalipun. Semakin umur meningkat semakin naik nafsu seks mereka. Sering terjadi perbuatan meramas payudara sendiri & sememangnya sering di akui kenikmatannya. Adalah baik untuk meramas payudara sendiri serta melakukan urutan pada putingnya. Ia boleh mengelakkan daripada terkena kanser payudara.

PERINGATAN UNTUK SUAMI ISTERI!
Kanser payudara adalah disebabkan hormon yang terkumpul pada bahagian puncak payudara kerana naluri keinginan seks yg terbantut apabila anda tidak merasai kepuasannya. Hormon yang banyak ini akan membentuk benjolan yang akan membengkak di puting dan  ianya seakan-akan ketulan kecil. Ini sungguh merbahaya jika tidak di rawat. 
Semasa melakukan hubungan seks, teknik ramasan tolakan ke atas dan ke bawah mampu mengurangkan risiko penyakit kanser payudara. Jangan tolak ke kiri dan ke kanan. Tolakan ini harus diteruskan selepas melakukan hubungan seks.

SELAMAT MENCUBA DAN SELAMAT BERJAYA 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan