Rabu, Ogos 24, 2011

Teknik Urutan Batin (Untuk Lelaki)

Urut batin amat sesuai bagi mereka yang mengalami masalah lemah tenaga batin. Ianya dapat membantu melancarkan darah dibahagian zakar serta membaikpulih urat-urat.

1) URUT POINT PINGGANG
Urutan ini bagi mengendurkan urat-urat pinggang yang tegang dan melancarkan darah dan saraf pinggang.

2) URUT POINT LABU BETIS
Urutan ini melancarkan urat saraf kaki dan betis yang mempunyai kaitan dengan saraf batin lelaki.

3) URUT POINT POINT REFLEKSOLOGI BATIN
Pada tapak kaki lelaki ada satu point yang dinamakan refleksologi batin,point itu akan ditekan bagi memberi refleks pada semua saraf yang bersangkutan dengan alat sulit lelaki.

4) URUT TEKNIK MENGASAH
Urutan ini bertujuaan untuk menggalakkan darah mengalir kedalam zakar dan memecahkan lemak-lemak yang menyumbat saluran darah.

5) URUT TEKNIK MENJABAT
Urutan ini adalah menekan pada lubang cincin dengan tekanan sederhana supaya angin disekitar zakar dapat diuraikan.

6) URUT TEKNIK MELURUT
Urutan ini dilakukan disepanjang zakar dengan minyak lintah supaya menyihatkan otot dan tisu zakar dan akan membuatkan ia kembang sedikit apabila ereksi.

7) URUT TEKNIK MENGASAH
Urutan ini dilakukan dengan mengasah kepala zakar supaya kulit permukaan kepala zakar tahan lasak dan tidak over sensitive lagi.

8) URUT POINT BAWAH PUSAT
Urutan ini dilakukan dibahagian bawah pusat untuk menaikkan nafsu syahwat lelaki.

Urutan Badan

TEKANAN sering kali dialami kebanyakan kita apa bila bekerja, belajar dan dalam mejalani kehidupan seharian. Beban di tempat kerja yang tiada kesudahan menyebabkan mereka mudah sakit kepala, badan terasa lesu dan cepat marah.

Saban hari mereka berkerja hingga kadang kala melebihi 12 jam daripada waktu bekerja dan tentunya membuatkan tubuh badan letih serta lemah. Lebih merumitkan lagi sikap kita sendiri yang tidak mengambil berat faktor senaman.

Sebenarnya pelbagai cara boleh dilakukan bagi mengurangkan tekanan. Ada yang melakukannya dengan beriadah bersama keluarga, bersenam, mengunjungi spa dan cara yang paling senang dan cepat ialah berurut. Kuasa dan keajaiban sentuhan urutan memang tidak dinafikan mempunyai banyak manfaat serta memberi kesan yang begitu mendalam, bukan saja pada fizikal malah minda dan jiwa individu.Urutan jika dilakukan dengan teknik yang betul boleh menurunkan kadar degupan jantung, merendahkan tekanan darah, meningkatkan aliran darah, merehatkan otot-otot dan sebagainya.

Perkara seumpama itu bukan sesuatu mustahil kerana urutan membabitkan manipulasi struktur tisu lembut badan secara manual bagi menghilangkan ketidakselesaan, pengecutan otot dan tekanan serta meredakan kesakitan.

Urutan turut merangsang pengeluaran hormon endorfin iaitu sejenis bahan kimia yang membangkitkan rasa gembira dan meningkatkan keyakinan diri. Kita mudah mengalami tekanan dan bahagian tubuh yang sering menerima kesan ialah leher, bahu dan kepala. Ketiga-tiga bahagian ini berkait rapat. Justeru, apabila ‘stress’ kepala akan turut sakit.

Leher dan bahu akan tegang. Jika kita memicit bahagian ini akan terasa seperti ada benjolan menyebabkan darah tidak dapat mengalir dengan lancar sekali gus menyebabkan timbulnya migrain dan insomnia. Tekanan dan ketegangan badan banyak bergantung kepada pergerakan anggota itu sendiri. Jika sebelah kiri banyak bergerak, maka bahagian kiri yang banyak mengalami ketegangan. Jika kita sentuh bahagian yang mengalami ketegangan itu, kita akan berasa keras. Jadi untuk melembutkannya urutan ringan perlu dilakukan. Sebaik-baiknya kita mengurut seminggu sekali bagi mengelakkan penyakit seperti insomnia dan keletihan.

Bagi memudahkan urutan dilakukan, minyak aromaterapi digunakan kerana berupaya merehatkan minda. Jadi sambil meredakan ketegangan anggota badan, minda juga segar.

FAKTA: Faedah urutan

-Menyingkirkan lebihan toksin badan.
-Mengurangkan kadar denyutan jantung dan tekanan darah.
-Merehatkan otot-otot yang selama ini mungkin mengalami ketegangan.
-Melicinkan tekstur kulit yang menjadi organ tubuh manusia paling besar.
-Melancarkan sistem pencernaan.
-Membentuk badan.
-Menyeimbangkan minda, rohani dan jasmani.
-Mengurangkan kebimbangan dan tekanan mental

INFO: Tip pemakanan meredakan tekanan:

Kekacang - Kekacang seperti kacang merah, putih dan hijau mempunyai sumber protein yang tinggi apabila diambil bersama bijirin. Selain protein, kekacang juga kaya dengan thiamin (B1). Kekurangan thiamin dikatakan sering mempamerkan nilai-nilai moral yang rendah, kekeliruan fikiran dan sering meradang.

Beras coklat dan bawang putih - Kedua-dua bahan ini mempunyai vitamin B6 yang diperlukan otak untuk membina protein dan membentuk kolagen. Beras coklat pula mempunyai sumber vitamin B.

Bayam - Kaya dengan klorofil yang membuang toksin daripada tubuh dan mengurangkan radang. Sayuran hijau kaya dengan magnesium yang berupaya menentang ‘anxiety peptide’ yang juga rangkaian asid amino di otak boleh menyebabkan rasa kebimbangan dan kerisauan.

Dadih - Sumber kalsium merendahkan kadar ritma jantung dan tekanan darah tinggi dengan mengawal saraf periferal dan otot yang mudah terangsang.

Asparagus - Kaya dengan folate untuk membantu daya ingatan dan sesuai untuk otak yang sentiasa berfikir sibuk.

Produk kacang soya - Kebanyakan produk ini kaya dengan `tryptophan' iaitu sejenis bahan utama dalam pembentukan melatonin iaitu hormon yang dihasilkan oleh otak membantu mengurangkan tekanan, menenangkan saraf bagi tidur nyenyak.

Betik - Kaya dengan vitamin C, yang membantu tubuh mengimbangkan asid amino, menukarkan asid folik kepada bentuk lebih aktif dan berfungsi membaiki tisu-tisu badan.

Aprikot kering - Kaya dengan sumber potasium dan vitamin A. Tahap vitamin A yang rendah di dalam tubuh dikatakan boleh mendorong kepada kesunggulan. Bahan mineral dikenali sebagai `magnese' pada aprikot merangsang pertumbuhan hormon-hormon seks yang dikatakan dapat meningkatkan kesihatan mental.

Pisang - Mengandungi melatonin yang kaya dengan potasium berupaya meredakan tekanan.

Ubi kentang - Kaya dengan potasium dan vitamin B. Tahap kandungan vitamin B rendah ada hubung kait dengan kegelisahan, tekanan, kebimbangan, meradang dan perasaan yang berubah-ubah.

Bijirin oat - Kaya dengan vitamin B yang penting kepada saraf. Terbukti dapat membantu tekanan dan kemurungan.

Selasa, Ogos 23, 2011

11 Titik Ghairah Wanita
Suami hanya menyentuh di daerah sekitar dada dan paha? Aduh, dia wajib baca tulisan ini.

Wanita mempunyai banyak titik ghairah yang wajib dieksplorasi bukan hanya sekitar wilayah dada sahaja. Tangan dan kaki, jika disentuh secara tepat akan menghasilkan sensasi tidak terkata!

Sebenarnya, from head to toe, itulah wilayah peka wanita, sayangnya banyak laki-laki yang tidak mengetahui hal itu. Sebahagian besar lelaki cepat menginginkan pasangannya berbaring di tempat tidur dengan kaki terbuka lebar dan meninggalkan bahagian tubuh lain. Kuno sekali!

Inilah saatnya lelaki fokus pada bahagian tubuh pasangan yang selama ini mungkin diabaikan. Minta si dia melakukan sesuatu yang berbeza kali ini.

Jika dia belum tahu wilayah mana yang peka terhadap sentuhan, tunjukkan saja tulisan ini padanya. Selamat mencuba!

1) Kepala
Minta pasangan menggunakan hujung jari dan tengah-tengah jari untuk mengelus pelipis anda. Kemudian, gunakan tangan untuk memainkan rambut sebelum dia menggunakan hujung jari untuk membelai kepala. Lakukan perlahan-lahan. Rebahkan kepala anda di pangkuan sementara dia melakukan urutan untuk bersantai dan reaksi yang apresiatif.

2) Leher
Tidak masalah menggunakan tangan atau mulut. Sebahagian besar wanita menyenangi saat pasangan mengeksplorasi bahagian leher, baik dengan mengelus, mencium atau mengecup ringan. Ciuman dan kucupan daerah sekitar leher dijamin menghasilkan sensasi luar biasa.

3) Punggung
Minta pasangan mengucup mulai rambut kepala sehingga ke punggung sementara tangan merangkul pinggang.

4) Paha
Minta pasangan mengskplorasi paha bahagian dalam dan luar, serta menghindari organ genital, dengan tangan atau mulut. Jangan cuba menggigitnya. Kucup daerah antara labia luar dan kemudian selesaikan sampai paha bahagian atas dengan lidah.

5) Belakang Lutut
Anda telentang, angkat kaki, sandarkan di tubuh pasangan. Minta dia menyelusuri lutut bahagian dalam. Cium dan kucup perlahan-lahan daerah tersebut dan sekitarnya.

6) Tangan
Pegang tangannya dengan telapak saling berhadapan dan gunakan kedua jari untuk meraba telapak tangan dengan lembut. Minta dia meraba seluruh permukaan tangan anda. Letakkan jari tengah di mulut pasangan dan hisap perlahan-lahan. Lakukan hal yang sama terhadap suami anda.

7) Pergelangan Tangan
Pegang tangan dengan telapak tangan berhadapan, dan gunakan hujung jari untuk menyelusuri pergelangan tangan. Setelah beberapa minit mengelus, gunakan bibir, gigi dan lidah untuk mengucup dan gigit perlahan-lahan bahagian dalam pergelangannya.

8) Telinga
Sampailah ke telinga dan bisikkan sesuatu seperti, “malam ini adalah malam milikmu”. Minta dia mencium bahagian atas telinga, gigit perlahan-lahan. Jangan terlalu keras nanti akan sakit!

9) Perut
Minta si dia memeluk pinggang anda dengan kedua tangan dan hirup aromanya ketika hidung dekat dengan perut pasangan. Minta dia mencium perut dari hujung satu ke hujung yang lain, dan secara tiba-tiba biarkan lidah menjilatinya.

10) Pergelangan kaki
Tak peduli Anda tengah bercinta atau memulai foreplay, tempatkan pergelangan kaki di bahu pasangan. Minta dia menyentuhnya. Elus salah satu dengan tangan dan cium dari satu sisi ke sisi lain.

11) Kaki
Minta si dia mengelus atau memijat ringan dengan minyak pijat atau krim. Oleskan di telapak kaki, perlahan-lahan naik ke ibu jari kemudian ke tumit.

Masalah Seksual Wanita

Acap kali kita mendengar perbincangan tentang masalah seksual di kalangan lelaki seperti gangguan ereksi atau ketegangan, disfungsi ereksi (ED) atau mati pucuk, ejakulasi pramatang, lemah tenaga batin, alat kelamin tidak normal dan lain-lain lagi.

Apa pula halnya dengan wanita? Dalam pada masalah seksual lelaki menarik perhatian ramai baik dari segi penyelidikan mahupun perkembangan rawatannya,masalah seksual wanita atau lebih popular sebagai FSD, umpama melukut di tepi gantang – dipinggirkan oleh majoriti komuniti perubatan.

Hakikatnya, ramai wanita yang menderita. Jurnal Persatuan Perubatan Amerika melaporkan, lebih 43 peratus (kira-kira 40 juta) wanita ada mengalami beberapa bentuk masalah seksual.

Malah, setiap wanita dipercayai mengalami masalah seksual sekurang-kurangnya sekali dalam seumur hidup mereka.

Ia termasuklah pelbagai gangguan berkaitan keinginan syahwat, rangsangan semasa hubungan seks, masalah mencapai klimaks atau kemuncak mahupun sakit ketika bersama suami.

Adakah anda pun sama? Jika ya, anda tidak berseorangan dan berita baiknya, ia boleh dibantu.

Menurut Pakar Perunding Perbidanan dan Sakit Puan, Hospital Universiti Sains Malaysia, Prof. Madya Dr. Shah Reza Johan Noor, perbincangan mengenai hubungan seksual bukan lagi satu pantang larang di kalangan wanita.

Malah, isu ini perlu dibincangkan untuk menyerlahkan lagi hubungan suami isteri.
‘‘Keseksualan bukan sahaja merangkumi praktis seks tetapi perkara-perkara lain seperti bagaimana anda melihat diri sendiri, perhubungan dengan suami, bagaimana anda menggambarkan diri kepadanya, pengalaman hubungan lampau serta perhubungan harian juga akan mempengaruhi aktiviti serta kepuasan hubungan seks.
‘‘Minat serta rangsangan terhadap gerak balas seks mempunyai darjah yang berbeza-beza. Kebanyakan wanita mendapat gerak balas kemuncak pada umur lewat 30-an dan awal 40-an,’’ ujarnya.
Beliau berkata, kualiti pengalaman wanita turut dipengaruhi oleh variasi individu, situasi kehidupan semasa, umur, paras hormon dan tahap kesihatan mereka.

Masalah seksual berlaku apabila kepuasan hubungan serta aktiviti seks wanita terganggu atau lebih dikenali sebagai disfungsi seksual wanita (FSD).

Untuk memahaminya, kitar gerak balas seksual perlu difahami. Kitaran ini sama sahaja di antara wanita dan lelaki cuma bezanya dari segi perkadaran serta perubahan fizikal.

Umumnya, kitaran terbahagi kepada empat fasa iaitu fasa keghairahan/kehendak, fasa kebangkitan, fasa klimaks dan fasa resolusi.

Permasalahan Seksual Wanita

Permasalahan seksual berlaku apabila wanita tidak mencapai salah satu daripada fasa-fasa di atas sehingga menjejaskan hubungan dengan suami dan mengalami kemurungan. Ia terbahagi kepada tiga bahagian:
 1. Kurangnya minat serta kehendak. Ini akan mematikan kitaran fasa seksual sebelum ia bermula. Masalah ini mungkin bercorak sementara tetapi ada juga yang berkekalan. Pasangan anda juga mungkin mengalaminya.
 2. Kesulitan dari segi rangsangan, mengambil masa yang terlalu lama dan mungkin gagal mencapai klimaks. Lambat-laun, keadaan ini akan menyebabkan satu lingkaran yang buruk dan akhir sekali menyebabkan wanita menderita.
 3. Sakit semasa melakukan hubungan kelamin (dispareunia). Kesakitan sama ada pada kawasan luaran ataupun dalaman. Banyak penyakit yang berkaitan dengan sakit puan boleh memberikan kesakitan ini.

Penyebab Masalah Seksual Wanita

Masalah perhubungan. Perbezaan ketara di antara isteri dan suami mungkin disebabkan oleh pembahagian tugas berbeza, cemburu, masalah kewangan, kesibukan kerja, berbalah tentang anak, isu-isu pengawalan, ego dan penderaan. Campur tangan orang lain dalam hubungan suami isteri.

Masalah emosi. Kemurungan dan keresahan boleh mengganggu kesejahteraan hubungan anda, begitu juga dengan rasa bersalah, bimbang atau cemas.

Kurang rangsangan terutamanya bagi pasangan yang masih muda. Suami mungkin tidak tahu akan fasa-fasa rangsangan seksual serta bahagian-bahagian anatomi jantina yang boleh mendorong rangsangan secukupnya. Tiadanya komunikasi yang baik di antara pasangan mungkin mencetuskan isu ini.

Masalah sakit puan seperti:
 • Kekeringan faraj. Dr. Shah Reza memberitahu: ‘‘Sekiranya anda masih muda, ini mungkin disebabkan oleh rangsangan yang tidak mencukupi tetapi untuk mereka yang sudah matang dan berusia, ia mungkin berpunca daripada perubahan paras hormon. ‘‘Kekeringan menyebabkan ketidakselesaan hubungan kelamin sekali gus membantutkan rangsangan. Ubat-ubatan preskripsi juga mungkin boleh memberikan kesan sampingan,’’ jelas beliau.
 • Vaginismus. Kekejangan pada otot-otot faraj menyebabkan kesakitan semasa hubungan kelamin. Ketakutan terhadap hubungan juga boleh mengakibatkannya. Faraj yang sepatutnya melebar semasa terangsang sekarang menyempit dan tidak membenarkan kemasukan organ pembiakan suami. Penyebab-penyebab lain vaginismus termasuklah luka-luka bersalin, bekas pembedahan di kawasan faraj dan juga luarannya, sejarah penganiayaan seks semasa kecil, infeksi genitalia/alat kelamin ataupun penggunaan ubat-ubat seperti larutan pencuci faraj, iritasi/rengsa kondom dan mungkin juga bahan kimia spermisidal/agen pemusnah sperma.
 • Penyakit tularan seks. Penyakit-penyakit yang disebarkan melalui hubungan kelamin seperti siflis, gonorea, klamidia, herpes dan ketuat di organ kelamin adalah antara penyakit yang menyebabkan perubahan pada organ kelamin dan seterusnya menyebabkan kesakitan dan rangsang tidak optimum.
 • Vaginitis. Radang atau rengsa pada tisu-tisu faraj dan sekelilingnya menyebabkan hubungan kelamin tidak selesa dan menyakitkan.
 • Endometriosis. Ketumbuhan pada organ pinggul, parut-parut pembedahan. Semua ini menyebabkan penyumbatan serta halangan terhadap aktiviti hubungan kelamin.
 • Penyakit keradangan pada organ pembiakan wanita. ‘‘Apabila infeksi berlaku pada rahim, tiub-tiub falopio dan ovari menyebabkan menjeleket (melekat) pada bahagian-bahagian tersebut dan seterusnya perubahan fizikal mereka. ‘‘Dalam hubungan kelamin normal, terdapatnya pergerakan organ-organ tersebut dan apabila ini berlaku di persekitaran yang abnormal, kesakitan serta ketidakselesaan boleh berlaku,’’ kata Dr. Shah Reza.
 • Kerosakan saraf selepas pembedahan. Kadangkala pembedahan yang sukar serta rumit boleh mencederakan saraf-saraf kecil. Ini akan menenggelamkan sensasi serta berahi
 • Keadaan fizikal wanita. Hubungan kelamin memerlukan tubuh badan yang sihat, menyerupai mana-mana sukan bercorak fizikal. Anda disarankan banyak bersenam atau beriadah agar tubuh badan sentiasa sihat dan segar. Banyak keadaan-keadaan fizikal yang dikaitkan seperti letih dan lesu; penyakit kronik seperti kencing manis, penyakit hepar/hati, buah pinggang dan juga jantung; kanser; penyakit neurologi; keabnormalan aliran darah dan vaskular; ketidakseimbangan hormon; menopaus; mengandung; penyalahgunaan alkohol dan juga dadah.
 • Ubat-ubatan preskripsi. Banyak ubat-ubat preskripsi yang mencacatkan nafsu, keinginan serta kebangkitan seperti ubat antikemurungan, antipsikotik, ubat darah tinggi, kemoterapi.
 • Rawatan perubatan, seperti radioterapi. Ini boleh menyebabkan kelinciran faraj terbantut manakala kulit-kulit dan tisu-tisu di bahagian faraj dan luaran menjadi sakit dan sensitif.
 • Sejarah penderaan. Mungkin pada masa dahulu, terang Dr. Shah Reza, seseorang wanita itu mempunyai sejarah dianiayai. Jadi dalam hubungan semasa, mereka menjadi takut serta cemas, masih terbayang-bayang episod lampau lalu menenggelamkan minat, seterusnya fasa-fasa seksual wanita puan.
 • Sikap terhadap seks. Mungkin wanita tidak pernah berpengetahuan mengenai isu-isu seks disebabkan oleh cara dibesarkan di mana isu-isu seks dikaitkan dengan sesuatu yang kotor dan berdosa sekiranya dibincangkan. ‘Media massa turut memainkan peranan dalam mempengaruhi wanita dan pasangannya dalam isu-isu seksual, harus ingat bukan semua maklumat yang disampaikan itu benar dan boleh dipercayai tanpa apa-apa perbincangan. ‘‘Ada tabloid-tabloid yang menyiarkan artikel-artikel jenayah seksual keterlaluan sehinggkan wanita takut berhubungan dengan suami,’’ kata Dr. Shah Reza. Tambahnya, terdapat juga filem-filem yang menggambarkan seks sebagai sesuatu yang luar dari alam nyata sehingga mempengaruhi seseorang untuk mencapai sesuatu yang luar biasa. Apabila ia tidak berlaku, wanita menganggapnya satu kelemahan. Lebih malang lagi, ia menjadikan hubungan mereka tandus.
 • Masalah dengan suami. Sekiranya suami anda bermasalah dari segi seksual dan juga kesihatannya, ia akan memberikan kesan langsung terhadap isteri.

Langkah-Langkah Bersama Yang Boleh Diambil

Dengan pemikiran terbuka dan sedikit kreativiti, permasalahan seksual boleh diselesaikan. Yang penting anda dan suami haruslah berbincang sesama sendiri supaya perhubungan yang terjalin menjadi lebih sihat, segar dan tegar untuk tahun-tahun selanjutnya.
 • Banyak permasalahan akan pergi dan hilang dengan sendirinya. Kesabaran serta kefahaman yang diperlukan.
 • Puan serta suami sebaik-baiknya berbincang sesama sendiri mengenai isu-isu perhubungan seksual. Setelah sekian lama berkahwin, adalah satu masalah besar sekiranya tuan dan puan masih malu-malu. Jangkaan seksual masing-masing perlu diterokai supaya kesejahteraan seksual tercapai.
 • Jadikan penyelesaian ke arah kreativiti dan menyeronokkan. Fikirkan cara mana untuk menambahkan berahi serta rangsangan dalam hubungan seksual.
 • Kadangkala, berbulan madu sekali lagi tanpa kehadiran anak-anak boleh menyemarakkan hubungan seksual.
 • Penggunaan bendalir lubrikasi/pelincir untuk mengurangkan kekeringan di faraj.
 • Membaca banyak buku-buku dorongan ke arah hubungan seksual yang lebih menyeronokkan.
 • Kongsi fantasi seksual anda dengan suami dan begitulah jua sebaliknya, ini mengubah kehidupan rutin seksual kalian berdua.
 • Perbanyakkan sentuhan dan urut-urutan sensual. Jangan terlalu gelojoh.
 • Kedudukan serta senario hubungan kelamin yang lain dari rutin.

G-Spot Wanita


Sebelum melakukan hubungan seks, sewajarnya setiap pasangan bermesra atau berasmara dalam tempoh tertentu supaya kedua-duanya sama-sama naik ghairah. Seperti lelaki, wanita juga mempunyai kawasan yang amat sensitif dengan rangsangan yang dikenali sebagai G-Spot.

G-Spot atau titik ghairah ialah satu kawasan misteri yang masih dicari-cari oleh lelaki sejak sekian lama. Wanita akan memberi reaksi yang tersendiri apabila bahagian ini disentuh. Maka tidak hairanlah kebanyakan lelaki berusaha menjejakinya. Kawasan ini dinamakan G-Spot sempena nama Dr Grafenberg, iaitu orang yang menemui kawasan larangan ini. Menurutnya wanita mempunyai satu kawasan yang sangat sensitif. Apabila G-Spot seseorang itu dirangsang akan menyebabkan wanita berasa kenikmatan luar biasa sehingga mengeluarkan sejenis cecair.

Menurut kajian Dr Grafenberg, ramai wanita menikmati orgasme pada G-Spot. Mereka akan terangsang apabila kawasan ini disentuh oleh jari atau zakar sehingga mengeluarkan sejenis cecair. Tahap cecair yang dikeluarkan itu berbeza di antara wanita tetapi ia cukup untuk membasahkan tempat tidur. Tetapi sesetengah lelaki pula menganggap wanita ini terkencing. Padahal dia mengalami orgasme yang cukup nikmat.

Cecair Yang Dikeluarkan

Cecair yang dikeluarkan akibat rangsangan itu berasal dari uretha dan ianya bukanlah air kencing. Ia dihasilkan oleh benjolan ‘skene’ yang mengelilingi uretha yang berfungsi sepertimana prostat lelaki. Apabila wanita terangsang atau sedang merasai kenikmatan, dia boleh menghasilkan sejenis cecair. Jumlah cecair yang dikeluarkan itu antara satu sudu teh hingga boleh membasahi tilam. Namun, rasa cecair ini bergantung kepada 
kedudukan hari dan bulan. Boleh jadi rasanya manis hingga pahit.

Lokasi G-Spot (Bahagian A)

Lupakan Sains
 
Kata Grafenberg, lupakan seketika tentang kemajuan ilmu sains atau anatomi yang anda ketahui. Sebaliknya pelajari bagaimana anda dapat membantu wanita mencapai orgasme secara menelusuri titik ghairahnya dengan cara tersendiri. Pun begitu, anda ditegah mencari G-Spot ini secara membabi buta. Sepertimana melakukan hubungan seks, begitu juga dengan ekspedisi ini. Anda perlu bermesra dengan mindanya terlebih dahulu. Berbuallah dengan mesra di saat berasmara.

Berbual Tentang Seks

Anda boleh bercerita perkara berkaitan seks. Ceritakan pengalaman atau khayalan anda tentang dirinya selama ini. Katakan apa yang anda inginkan darinya. Carilah daya penarik yang ada padanya sehingga dia benar-benar bahagia. Kebanyakan pasangan masih berasa malu untuk berbincang mengenai hasrat, keinginan dan fikiran terhadap seks. Oleh kerana kedua-dua pihak tidak berterus terang maka mereka dibayangi dengan perasaan cemas dan takut. Ada yang takut tidak dapat memuaskan pasangan. Padahal ia bukanlah sesuatu hal yang pelik kerana dengan membuang perasaan malu setiap masalah dapat diluahkan. Sikap berterus-terang secara tidak langsung akan menghilangkan perasaan takut bagi setiap pasangan.

Sebagai suami, bergurau sendalah dengan isteri.Suasana gurau senda ini dapat melepaskan tekanan dan rasa malu pasangan anda. Biarpun menggunakan kata-kata ‘nakal’ ia tetap melegakan pasangan. Sebagai gantinya hubungan seks anda menjadi lebih hangat. Berbuallah kepada pasangan perkara-perkara romantik termasuk teknik hubungan seks yang belum pernah dilakukan. Ia sebenarnya merupakan perbualan yang penuh emosi. Dengan bercerita ia menjadi langkah awal (foreplay) untuk menghilangkan tekanan perasaan serta dalam masa yang sama dapat merangsang titik ghairahnya. Foreplay berpengaruh dan berkesan untuk memperbaiki kehidupan seksual seseorang. Apabila bercerita mengenai teknik maka pasangan akan ‘terlibat’ dalam khayalan mengenai teknik-teknik baru yang belum pernah dilakukan. Melalui khayalan, secara tidak langsung akan terputus segala halangan atau rintangan yang menganggu kobaran api asmara selama ini.

Lokasi G-Spot (Bahagian B)

Selesa

Sebelum berasmara, pastikan tempat atau bilik tidur dalam keadaan selesa. Kawasan yang bersih, harum dengan tata hias perabot yang menarik akan membuatkan pasangan berada dalam keadaan selesa dan nyaman. Minda juga akan menjadi tenang dengan suasana yang damai. Dan pastilah anda berdua telah bersedia untuk melakukan.

Persediaan

Biarkan dia berada dalam keadaan menghairahkan. Sentuh dan urutlah tubuhnya, mengusap lembut payudara atau anggota tubuh lain akan dapat membantu dia mencapai puncak syahwat.

Mana Lokasinya?

Sesetengah pakar seperti Dr Ruth Westheimer percaya G-Spot hanyalah titik khayalan wanita. Tetapi bagi mereka yang pernah secara kebetulan melihat reaksi wanita yang mencapai orgasme apabila disentuh pada bahagian G-Spot akan mengakui kebenaran kenyataan itu. Menurut mereka pada peringkat ini, wanita benar-benar terangsang dan kenikmatan yang dicapai sukar diungkapkan dengan kata-kata. Pun begitu, Dr Grafenberg menjelaskan G-Spot dapat ditemui di bahagian dinding dalam vagina di antara mulut vagina hingga ke rahim. Bagaimanapun, lokasi G-Spot setiap wanita berbeza-beza. Ada yang menikmatinya dan tidak kurang yang rasa terganggu apabila disentuh. Malah ada yang berasa seperti hendak kencing. Jadi berhati-hatilah.

Mulakan Pencarian

Sebelum anda memulakan ekspedisi pencarian, jagalah kebersihan diri. Pastikan seluruh tubuh anda bersih termasuk jari dan kuku dipotong rapi. Lakukan pencarian dengan sebaik mungkin. Ketika menjelajah janganlah bertanya kepada pasangan soalan seperti, “Ini ke? Bagaimana sekarang?”. Apabila anda berjaya menemuinya anda akan mengetahui secara automatik.

Meskipun G-Spot ini membuat wanita terangsang tetapi janganlah terlalu mengharap untuk menjejakinya. Ia boleh menyebabkan rasa kecewa jika tidak ditemui. Dan anda janganlah terlalu serius sebaiknya lakukan dengan perasaan gembira. Jangan melakukan pencarian sehingga pasangan berasa tertekan, buruk padahnya.


Ahad, Ogos 21, 2011

Teknik Memanjang & Membesarkan Zakar Lelaki

Dalam kajian oleh penyelidik di Amerika terhadap pendapat perempuan tentang saiz zakar pasanganya, 67 % mengatakan saiz zakar adalah adalah faktor penting dalam mencapai kepuasan seks. Saiz zakar yang kecil menyebabkan ianya tidak dapat menusuk kedasar faraj wanita , dimana didasar faraj ini terdapat sebuah taman yang amat sensitif dengan sentuhan. Alangkah ruginya jika kita tidak dapat mencerobohi taman ini, kerana tanpa menyetuh dasar faraj, kenikmatan jimak yang optimum tidak dapat dicapai. Jika dasar faraj ini dapat ditusuk dengan zakar, pasangan anda akan merasa kenikmatan yang tidak terhingga, dan ini mempercepatkan inzal pasangan anda.  Apakah saiz zakar yang normal bagi lelaki?


Bagi lelaki matang, saiz zakar normal ialah pada saiz 6 inci, bergantung kepada keturunan. Jika anda memiliki saiz ini, anda adalah normal, tetapi jika kurang dari 6 inci, ianya tidak normal dan perlukan proses pemanjang  dan pembesaran zakar ini. 

Dikatakan kaum Arab Sudan mempunyai saiz zakar yang panjang pada purata 7 ke 8 incipanjang bagi lelaki normal, dan dalam rekod dunia, lelaki yang mempunyai zakar terpanjang didunia ialah lelaki berketurunan Arab Sudan, iaitu sepanjang 18 inci, ramai juga mempunyai saiz sekitar 9 inci.

Namun, tidak ramai yang mengetahui kaum Arab dan Afrika mempunyai rahsianya yang tersendiri iaitu mengamalkan teknik-teknik urutan pada batang zakar semenjak mereka masih kecil lagi sehinggalah mereka mencapai saiz zakar yang mereka kehendaki. Teknik urutan ini boleh diamalkan oleh setiap lelaki tanpa had umur, yang pentingnya kita melakukan latihan ini sehingga kita berpuas hati dengan hasilnya.

Kini rahsia kaum Arab dan Afrika ini akan menjadi milik anda. Ianya telah dipermudahkan dalam bentuk gambarajah tentang cara urutan , (teknik 1) dan cara pemberat (teknik 2) . Oleh itu anda boleh melakukan nya sendiri dirumah 10-15 minit  setiap hari tanpa perlu mengeluarkan perbelanjaan . Hasilnya dalam masa 1 bulan , zakar anda akan lebih panjang 1 inci atau lebih dari sebelumnya, dan jika anda  teruskan latihan ini selama 6 bulan atau lebih, anda mampu menjadikanya 3-4 inci lebih panjang. Selain dari itu, ukurlilit zakar anda juga akan lebih besar. Ini dapat memberi kepuasan yang tidak terhingga kepada pasangan anda . Isteri anda akan lebih sayang kepada anda dan anda sebagai lelaki akan berbangga dengan kelebihan yang anda miliki.

Jangan biarkan peluang ini berlalu begitu sahaja. Teknik urutan hanya menggunakan tangan dan dua jari anda anda sahaja dan semuanya dibawah pengawalan anda. Oleh itu anda tidak perlu risau tentang kesakitan atau kesan sampingan kerana tiada bahan kimia digunakan. teknik urutan ini juga akan melancarkan perjalanan darah disekitar zakar, jadi ianya akan membuatkan zakar tegang sepenuhnya dan sentiasa segar. Jika anda seorang yang sibuk, anda boleh mengamalkanyan ketika ditandas sebelumn masuk tidur, atau pun diawal pagi ketika bangun dari tidur. Ianya hanya menggunakan 15 minit dari masa anda.

Teknik Cumbuan & Penjagaan Faraj

Suami kenalah arif dan memahami kaedah cumbu rayu sebelum bersetubuh kerana ia merupakan suatu usaha membangkitkan nafsu berahi anda agar bersiap-sedia untuk mencapai kenikmatan bersama dalam bersetubuh. Kenikmatan itu dapat dicapai oleh suami isteri bilamana nafsu berahi keduanya telah memuncak dan kemudian disusuli dengan memasukkan zakar ke dalam liang faraj (liang kemaluan).


Anda hendaklah membantu suami yang mungkin kurang arif dalam hal seksual wanita kerana seksual wanita sangat dalam dan lebih luas dari lelaki. Suami sebenarnya ramai yang tidak tahu bahawa bukan di kawasan tetek ataupun biji kelentit sahaja tumpuan sasaran tetapi perlulah seluruh tubuh anda merupakan sasaran seksual iaitu dari hujung rambut sampai ke hujung kaki. Jadi daerah-daerah erogen (bahagian-bahagian tubuh yang sensitif pada rangsangan) anda sangat luas tersebar di seluruh tubuh, bibir, tengkuk, daun telinga, buah dada, leher dan masih banyak lagi yang luar biasa semuanya mudah untuk dirangsang.

Oleh kerana letaknya yang tersebar dan kompleks, maka nafsu berahi anda ini kalau tidak dibantu atau dipacu kepada suami maka akan lambat timbul sehingga ia perlu dibangunkan. Keadaan ini lah yang menggagalkan suami dalam bersetubuh dengan isteri kerana mereka akan cepat memasukkan zakarnya ke dalam lubang faraj anda sedangkan anda masih di peringkat pertengahan senggama. Suami sebenarnya maka daerah erogennya terbatas pada beberapa tempat tertentu sahaja.

Oleh sebab itu seseorang lelaki lebih mudah naik nafsu berahinya terutama melalui pandangan matanya. Keberahiannya cepat sekali terangsang apabila matanya melihat kecantikan bahagian-bahagian wanita yang biasanya tertutup. Rangsangan inilah yang menyebabkan zakarnya mudah tegang. Oleh kerana terdapatnya perbezaan tabiat seksual antara lelaki dan wanita, maka anda sebagai isteri perlulah pandai memainkan peranan dalam pertarungan sebab hampir 95% suami terus redah jer untuk bersetubuh. Suami tidak diajar bagaimana nak approach dan istimta' sepuasnya untuk isteri melalui kaedah cumbuan ataupun mungkin suami pandai approach atau istimta' jika bukan dengan isterinya sebenar. Anda kenalah berhati-hati.


PANDUAN MENJAGA FARAJ WANITA JANGAN SAMPAI BERKULAT

1. Adalah disyorkan agar anda membersihkan bahagian luar faraj selepas membuang air kecil atau air besar, seeloknya menggunakan air.

2. Ketika haid, anda dinasihatkan kerap menukar tuala wanita terutama pada hari-hari yang banyak darah. Ini kerana darah merupakan media yang paling sesuai untuk kuman membiak. Bagi anda yang menggunakan tampon ( masih ada lagi ke zaman sekarang ? ) mereka perlu sentiasa beringat untuk menukarkannya.


3. Elakkan dari sering mengamalkan douching iatu memasukkan jari atau pancutan ke dalam faraj dengan tujuan membersihkan bahagian dalam faraj. Perbuatan ini akan menyingkirkan sejenis bakteria loctobacili dari faraj di samping mendedahkan faraj dan bahagian luar kemaluan kepada bahan kimia yang boleh mengakibatkan iritasi kulit.


4. Elakkan dari menggunakan sabun atau menyapu shower gel pada alat kelamin kerana ia mungkin menyebabkan kekeringan dan iritasi kulit dan akan menjadi gatal. Sesetengah wanita sensitif dan alah pada kandungan pewangi serta buih sabun.


5. Pasangan suami isteri diggalakkan membersihkan alat kelamin dengan air sebelum dan selepas hubungan kelamin bagi menjamin kebersihan yang optimum. Amalkan membuang air kecil lebih kurang setengah jam selepas hubungan seks untuk mengurangkan risiko jangkitan kuman pada pundi kencing.


6. Seluar dalam perlu ditukar setiap hari dan pada hari-hari yang mengalami keputihan, lebih baik memakai panty liner supaya ia tidak melekat pada pakaian dalam yang menyebabkan ketidakselesaan.


7. Selain dari itu, bengkak nanah juga dikaitkan dengan jangkitan kuman dan pesakit mengadu sakit serta demam. Rawatan adalah secara incisional dan drainage untuk menggeluarkan nanah dan pengambilan antibiotik. Bisul juga boleh terjadi pada wanita yang sering bercukur. Oleh itu kebersihan pencukur perlu dititikberatkan.


8. Wanita yang mengalami keputihan pada alat sulit seharusnya perlu tahu membezakan antara keputihan biasa dan yang berpenyakit. Keputihan normal boleh berlaku pada waktu–waktu berikut seperti beberapa hari sebelum haid, ketika ghairah seks, kehamilan dan klimakterik ataupun selepas menopause.


9. Tanda-tanda keputihan yang berpenyakit termasuklah pertukaran warna dari jernih, putih kekuningan atau kehijauan atau berdarah. Sekiranya keputihan terlalu banyak, berketul-ketul kecil, gatal dan berbau, tanda-tanda bengkak, pedih atau sakit pada alat kelamin. Sekiranya jangkitan merebak ke pangkal rahim atau sistem peranakan, wanita akan mengadu sakit pada bahagian bawah abdomen serta demam.


10. Seelok-eloknya jika anda mengalami masalah keputihan dinasihatkan berjumpa doktor untuk mendapatkan pengesahan sama ada ia berpenyakit atau tidak, supaya rawatan dapat diberikan sebelum penyakit lebih serius.

11. Kebanyakan wanita sebenarnya tidak memerlukan produk atau ubat penjagaan alat kelamin sekiranya langkah-langkah yang disarankan di atas diikut dengan bijak. Ubat hanya perlu diambil bagi merawat jangkitan kuman dan keputihan yang tidak normal.

12. Segelintir wanita berasa selesa dan puas apabila mereka membersih dan merawat alat kelamin dengan produk yang berada di pasaran. Mereka dinasihatkan memikirkan bahan pencuci yang tidak mendatangkan kesan sampingan, yang tidak mengubah kadar PH faraj dan telah diuji kebersihannya.

13. Sekiranya selepas menggunakan produk tersebut dan timbul rasa gatal, pedih, kemerahan, wanita itu dinasihatkan tidak menggunakannya lagi dan berjumpalah doktor untuk mendapatkan rawatan yang sewajarnya.
14. Gunakanlah kaedah bagaimana mendapatkan amalan atau petua serta penggunaan herba yang disyorkan yang boleh memuaskan hati suami. Bagaimana tembam,gebu,ketatkan serta bagi kelihatan menarik faraj merupakan tarikan kepada suami untuk terus bersama anda.++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Jika anda dapati entri blog ini berguna, kongsi dengan rakan-rakan anda. Klik butang Facebook dan Twitter di bawah.!

8 Alasan Pentingnya Seks Bagi Wanita

Quick Info - New York: Orang bilang, ada 1001 alasan mengapa wanita bersedia berhubungan seks. Beberapa hal positif, di antaranya adalah meningkatkan mood, mempengaruhi keindahan kulit dan penampilan. Tentu saja juga mendapatkan kepuasan secara fisik. Jadi ada unsur kesehatan, kecantikan, dan kepuasan seks.


1) Seks Membuat Wanita Lebih Cantik
Hal ini telah dibuktikan secara ilmiah bahwa selama berhubungan intim, wanita yang memiliki hormon estrogen harus diproduksi dalam jumlah besar, dan itu membuat kulit mereka halus dan rambut mereka berkilau.

2) Seks dan Kesehatan Kulit
Berhubungan intim secara lembut dan lambat mengurangi risiko terkena dermatitis, mengurangi ruam, dan noda pada kulit. Keringat yang dikeluarkan saat berhubungan seks juga dapat membersihkan pori-pori dan membuat kulit bersinar.

3) Seks Menurunkan Berat Badan
Berhubungan intim adalah cara yang baik untuk menurunkan berat badan. Seks membakar kalori. Selain itu, seks membantu tubuh untuk menjadi lebih elastis dan fleksibel.

4) Seks adalah Olahraga
Berhubungan seks adalah jenis olahraga yang paling aman (dengan penggunaan kontrasepsi yang tepat, tentu saja). Aktivitas seksual dapat mengencangkan hampir setiap otot tubuh Anda. Selain keselamatan, seks adalah juga salah satu olahraga yang paling menyenangkan.

5) Seks dapat Mengobati Depresi
Seks adalah cara yang paling efektif mengobati depresi yang mendalam dan berkepanjangan. Selama seks, darah diperkaya dengan endorfin, hormon suka cita, sehingga membawa rasa euforia. Anda akan merasakan hampir semua masalah dalam hidup ini tidak separah seperti yang Anda bayangkan.

6) Seks Membuat Wanita Lebih Menarik
Tubuh yang aktif secara seksual menghasilkan sejumlah besar zat yang disebut feromon. Semakin banyak dan lama Anda berhubungan seks, aura dan kecantikan dari dalam tubuh Anda semakin terpancar. Namun, zat saat berhubungn intim ini nyaris tidak dimengerti. Karena jika terlalu banyak justru kadang-kadang disebut 'hyper-seks'.

7) Seks Sembuhkan Sakit Kepala
Seks menyembuhkan sakit kepala. Sebuah tindakan seksual melemahkan ketegangan yang membatasi pembuluh darah di otak.

8) Seks sebagai Ubat Penenang
Seks adalah obat penenang teraman di dunia. Berhubungan intim adalah 10 kali lebih kuat sebagai valium.

Semua manfaat dari seks cukup jelas. Seks sangat penting, dan merupakan bagian integral dari kehidupan Anda. Bukahkah begitu?

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Jika anda dapati entri blog ini berguna, kongsi dengan rakan-rakan anda. Klik butang Facebook dan Twitter di bawah.! 

Makanan Yang Bagus Untuk Seks (Tips)

Selain senaman, urutan dan pengambilan ubat–ubatan, pengamalan diet pemakanan juga boleh memberi perbezaan dalam hubungan seks. Berikut adalah senarai makanan yang boleh membantu meningkatkan sensasi hubungan seks anda.

Pisang
Pisang mengandungi banyak enzim bromelain di mana ia di laporkan boleh meningkatkan daya dan tenga seks anda. Ia juga mengandungi vitamin B di mana ia boleh meningkatkan tenaga keseluruhan badan anda.

Tiram
Berdasarkan kajian, tiram mengandungi sejenis asid amino yang boleh meningkatkan keinginan seks dan menguatkan organ seks lelaki.

Bawang
Bahan di dalam bawang iaitu garlicin membantu sistem badan untuk meningkatkan jumlah darah memasuki organ seks. Ini membolehkan organ seks berfungsi dengan lebih baik.
Almond
Almond mengandungi bahan yang membantu penghasilan hormon perangsang seks manusia. Selain itu, bau dari almond boleh meningkatkan berahi seorang wanita. Untuk menghangatkan suasana di dalam bilik, anda boleh menyalakan lilin yang ada bau–bauan almond.

Daun saderi atau selery
Daun saderi mengandungi adrosterone iaitu salah satu hormon lelaki yang boleh membantu lelaki untuk meningkatkan daya seksnya. Penangan hormon ini sangat kuat dan boleh membuatkan wanita menjerit kepuasan hasil stamina yang menakjubkan dari sang lelaki.

Strawberry
Bau dan rasa strawberry boleh meningkatkan daya imaginasi seks anda pada tahap yang menakjubkan. Hubungan seks anda akan jadi lebih liar dan sensasi hasil penangan imaginasi seks anda.

Coklat
Coklat akan menjadikan minda kita gembira dan relaks.Pengambilan coklat sebelum hubungan seks di adakan akan memberi impak yang sangat tinggi dalam hubungan seks anda. Hubungan seks akan terasa nikmatnya jika kita melakukannya dengan penuh rasa tenang.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Jika anda dapati entri blog ini berguna, kongsi dengan rakan-rakan anda. Klik butang Facebook dan Twitter di bawah.!

Tips & Cara Memberi Kepuasan Seks

Secara teknik diperlukan kerjasama dan pengertian kedua belah pihak baik pria / laki-laki maupun perempuan / wanita dalam berhubungan intim agar kedua belah pihak sama-sama mendapatkan kepuasan seks yang maksima. Keegoisan salah satu pihak dapat merugikan pihak lainnya, sehingga tidak menutup kemungkinana dapat menyebabkan masalah / problem suami istri kelak.


Berhubungan seks tidak harus lama. Jika sang wanita sudah mendapatkan orgasme, maka itu pertanda bagi sang lelaki untuk menyelesaikan permainan baik cepat maupun lambat. Hubungan seks tidak harus diakhiri pula dengan semburan sperma / orgasme pria. Jika si pria sudah puas maka permainan dapat diakhiri.

Di bawah ini adalah point-point penting yang harus diperhatikan dalam melakukan hubungan badan / intim pria wanita :

1. Lakukan persiapan yang tepat dengan berbagai peralatan dan perlengkapan yang diperlukan secukupnya. Jangan lupa dengan minuman dan alat pembersih yang cukup agar tidak jauh dan lama mengambilnya jika sewaktu-waktu diperlukan. Pilih tempat yang nyaman, bersih, tidak bau, tidak kotor dan enak suasananya. Jangan melakukan ngeseks di kuburan, rumah kosong, parkiran, kebon, semak-semak dan lain sebagainya karena bisa saja terjadi hal-hal yang sangat tidak anda inginkan untuk terjadi.

2. Lakukan pemanasan sebelum berhubungan seks. Baik pria dan wanita sama-sama harus berada dalam keadaan terangsang untuk dapat memulai penetrasi batang kemaluan pria ke lubang perempuan. Pastikan si isteri telah basah sehingga tidak akan terasa sakit saat dilakukan serangan. Gunakan jari-jemari, lidah, rambut, kaki, dan sebagainya untuk mendukung upaya anda untuk merangsang si dia.

3. Jangan langsung tancap gas untuk mengejar orgasme. Lakukan dengan perlahan dan santai. Nikmati saat-saat penetrasi dilaksanakan, karena bisa jadi anda tidak dapat merasakan nikmat yang sama di lain waktu. Lakukan berbagai posisi dan cara untuk memuaskan pasangan. Pada awal permainan adalah pilihan yang baik untuk memberikan wanita posisi di atas agar cepat medapatkan orgasme.

4. Hindari pembicaraan serius saat hubungan seks yang dapat menurunkan nafsu birahi lawan main anda. Katakan kata-kata kotor, manja dan nakal yang dapat meningkatkan rangsangan ke lawan sepermainan anda. Matikan hp / ponsel jika perlu agar kegiatan pribadi anda tidak diganggu gugat oleh pihak lain.

5. Setelah sang pria ejakulasi menyemburkan sperma hangat, jangan langsung beranjak pergi meninggalkan pasangan anda. Biarkan libido hawa nafsu yang masih tersisa hilang dulu. Berikan usapan-usapan mesra, kata-kata nakal berterima-kasih, pelukan dan ciuman hangat, dan lain sebagainya sebagai rasa sayang anda pada pasangan anda. Jika sempat mandilah bersama-sama untuk meningkatkan kualitas hubungan anda dengan suami atau istri anda. Lakukan hubugan seks kembali jika sama-sama terangsang kembali.

Tips Tambahan :
Lakukan hubungan suami isteri dengan aman di rumah jangan sampai dilihat anak-anak atau anggota keluarga lainnya. Pastikan pintu terkunci, tidak ada lubang mengintip, tidak ada kamera tersembunyi, dan lain sebagainya.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Jika anda dapati entri blog ini berguna, kongsi dengan rakan-rakan anda. Klik butang Facebook dan Twitter di bawah.!